‘La mirada del silencio’, Premi del públic DocsBarcelona 2015, s’estrena aquest divendres

‘La mirada del silencio’, Premi del públic DocsBarcelona 2015, s’estrena aquest divendres
08/07/2015 Redactor

Després de l’èxit de The Act of Killing, Premi a la Millor Pel·lícula Documental al DocsBarcelona 2013, el realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer va tornar enguany al certamen amb l’altra cara de la història, La mirada del silencio(The Look of Silence), i es va endur el Premi del públic, el Premi Amnistia Internacional i una Menció especial del jurat. Si The Act of Killing era un retrat de la impunitat dels  botxins de Suharto, La mirada del silencio porta als espectadors el testimoni de les víctimes. “Quan s’entrevista un criminal, aquest acostuma a negar les seves atrocitats o a demanar disculpes” explica Oppenheimer “perquè el sistema els ha fet fora del poder, perquè han hagut de  pagar pel que han fet. Aquí estava filmant els responsables d’un genocidi que han guanyat, que han construït un règim de terror basat en la celebració del genocidi, i que encara estan al poder”.

Víctimes i criminals, cara a cara

Oppenheimer s’arrisca a enfrontar els familiars dels assassinats amb els seus assassins en un país on la població està abocada al silenci. Els criminals de The Act of Killing es veuen obligats a escoltar per primera vegada les conseqüències dels seus actes de primera mà. Els espectadors, alhora, es posen a la pell dels supervivents i senten l’opressió d’un silenci nascut del terror. Les primeres projeccions de The Act of Killing a Indonèsia van ser clandestines. L’estrena de La mirada del silencio, per contra, va tenir lloc al cinema més gran d’Indonèsia. Després de l’impacte que va tenir entre la població, però, el govern ha intentat censurar-la.

Indonèsia, avui

Segons el realitzador “una pel·lícula no pot canviar el panorama polític d’un país però sí que pot crear un espai perquè la població pugui parlar sense por dels problemes més traumàtics que arrossega la seva història. Aquest és l’espai que crec que ocupa La mirada del silencio. El juliol de 2014 Indonèsia escollia el primer president que no prové de l’elit econòmica o militar: Joko Widodo, que ha de fer front a l’herència de dècades de corrupció, persecucions i crims. Tot i que ha manifestat la seva preocupació per la garantia dels drets humans, al seu govern trobem membres de la dictadura de Suharto. El camí de la transició democràtica i del reconeixement a les víctimes està, doncs, ple d’incògnites mentre el país es posiciona als mercats internacionals.

 

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*