L’Embarrat torna a activar el seu mecanisme. La seva activitat principal serà La Gran Màquina, que tindrà lloc a Cal Trepat. La mostra consistirà en una selecció de 25 artistes seleccionats entre un total de 277 propostes presentades a la convocatòria proposada per l’Embarrat, que va estar oferta del 3 de març al 30 d’abril.
Enguany el tema escollit com a leit-motiv és el concepte d’alienació, entesa tal i com la va desenvolupar Karl Marx: “el procés a través del qual els productes de l’activitat humana escapen el control dels individus i els dominen”. La Gran Màquina s’ubicarà a la Sala Marsà, a l’església de Sant Antoni i a l’interior de l’antiga Fàbrica Trepat (ara museu), un espai obrer i industrial de principis de segle XX que conviurà i dialogarà amb l’art més avançat a través d’aquesta exposició. La mostra s’inaugurarà en el marc del festival Embarrat el dia 26 de juny de 2015 i restarà oberta fins al 5 de juliol.
Els candidats seleccionats enguany s’han internacionalitzat, i s’han rebut propostes procedents de 15 països. Els seleccionats provenen de Catalunya, Espanya, Argentina, Alemanya, Xile, Índia, Itàlia i Brasil i Sèrbia. Les disciplines que es podran veure inclouen videoart, fotografia, escultura, instal·lacions, pintura i performances. La Gran Màquina esdevé així una exposició àmplia, transversal molt completa, amb artistes de gran qualitat.
El Premi Embarrat
Entre els artistes participants es concedirà el Premi Embarrat 2015, remunerat amb 2.000 euros. També es concedirà un segon premi, que és una de les novetats d’aquesta edició: el Premi IEI, que consta d’una exposició individual el 2016 produïda per l’IEI i comissariada per Anselm Ros, a la Sala Gòtica de l’Insititut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i de la qual s’editarà un catàleg.
El jurat serà presidit per Glòria Picazo (Directora del Centre d’Art La Panera de Lleida) i Anselm Ros (Comissari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs), i comptarà amb la col·laboració de Josep M. Ganyet, comunicador i professor de nous mitjans de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra; Alexandra Laudo, directora de la plataforma de comissariat Heroínas de la Cultura i comissària a Sant Andreu Contemporani; Ricard Planas, director de la revista Bonart, i Ramon Sicart, director de la Galeria Sicart de Vilafranca del Penedès.
Un artista targarí
Entre els seleccionats per La Gran Màquina, destaca la presència de David Giribet, realitzador targarí que proposarà una instal·lació interactiva, visual i sonora que porta per nom Maquinàrium, concebuda especialment pel Festival Embarrat. La proposta està concebuda amb la idea de provocar una interacció entre les màquines i les persones, de manera que l’espectador es pugui sentir com era estar a la pell d’un treballador de Cal Trepat.