El Sónar és molt més que música electrònica. De manera paral·lela se celebra el Sónar+D, un congrés, podríem dir, en què es presenten les darreres novetats en tecnologia aplicades a la creació artística, un punt de trobada increïble per a creadors, artistes i per a tots els representants de la indústria que dóna suport a aquestes iniciatives. I tot això sota un mateix paraigües: el de la innovació.
No us perdeu, per exemple, Earthworks, una obra que representa el procés de formació de la terra i els canvis que permanentment es van produint en la seva estructura i paisatge, tant es que ha produït la pròpia naturalesa, com l’acció humana. Aquesta instal·lació de vídeo la formen cinc pantalles de grans dimensions posades en ziga-zaga sobre les quals es projecten gràfics animats d’alta definició. A més, veureu com els moviments constants de la terra es transformen, també, en un flux de so surround.
També hi haurà un àrea per al networking i el suport a l’emprenedoria de projectes. S’ha previst un espai per a mostrar els projectes d’una trentena d’start-ups, que han estat seleccionades a nivell internacional per ser presents al Sónar+D.
Tampoc hi faltaran els continguts audiovisuals innovadors. Com sempre, en el marc del Realities +D podreu conèixer la selecció de treballs que ha fet el festival. Es tracta de projectes que deixen veure les noves possibilitats de narració i distribució de continguts audiovisuals gràcies a les noves tecnologies. Estigueu preparats, per exemple, per gaudir dels boscos de Grizedale, Anglaterra, com si fóssiu un insecte, gràcies uns auriculars dissenyats per Marshmallow Laser Feast i a l’armilla Subpac, capaç de captar els sons de més baixa freqüència. O, per exemple, a gaudir d’un vídeo immersiu que us permetrà descobrir com dos investigadors se submergeixen a les profunditats del mar.
I una altra innovació important present al Sónar+D, Tilt Brush. Es tracta del més nou invent de Google, un dispositiu que permet pinar en un espai en 3D gràcies a la realitat virtual, convertint el nostre entorn en una gran tela. Fins i tot es pot modelar. Us hi atreviu?
No hi faltarem tampoc a les Sónar Talks, les conferències que ens apropen la veu dels majors experts mundials. La influència dels algoritmes en la cerca de música a Internet és un dels temes destacats de l’edició d’enguany. Quina és la formula per crear un èxit musical en l’era de la xarxa? Aquesta és la pregunta bàsica que us plantejaran. Per sort, els humans encara hi tenim molt a dir. Ho descubrirem aquest dijous amb Jeff Smith, cap de programació musical de la BBC. Amb ell podreu reflexionar sobre com la prescripció, en aquest cas d’experts i periodistes, segueix tenint un pes destacat en la indústria, sobretot a l’hora de descobrir nous talents.
Les xerrades són una bona excusa, també, per conèixer de prop els millors artistes. És el cas de Jean-Michel Jarre, qui conversarà amb Philip Sherburne sobre la seva trajectòria, aprofitant que ve al Sónar a presentar per primer cop a l’Estat el seu nou espectacle.
Prepareu-vos per posar-vos al dia amb totes les novetats digitals i de la indústria cultural al Sónar +D.