“Rajoles i oficis” arriba al Centre d’Artesania Catalunya

“Rajoles i oficis” arriba al Centre d’Artesania Catalunya
12/02/2020 Redactor

El Museu del Disseny de Barcelona i Artesania Catalunya de la Generalitat presenten la mostra temporal Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies, Connecta passat i present a través de les tècniques artesanes des de les rajoles d’oficis fins a treballs de dissenyadors i artistes artesans. L’exposició s’inaugura el proper 20 de febrer al Centre d’Artesania Catalunya (18.00 h. Banys Nous,11) i es podrà visitar fins al proper 26 d’abril.

Què tenen en comú un casquet del dissenyador Manuel Pertegaz de mitjans dels anys 40, un barret de Cristina de Prada del 2019 i una rajola d’ofici de barretaire del segle XVII? Tots són una mostra de la pervivència de les tècniques artesanals en la producció d’objectes.

La mostra temporal Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies parteix d’una selecció de catorze rajoles d’oficis dels segles XVII al XIX del Museu del Disseny per explicar com el món del disseny i de l’artesania contemporània han revisat algunes tècniques dels vells oficis. Descobriren, amb prop de cinquanta treballs, com l’àmbit del disseny ha begut de l’artesania per idear i produir els seus objectes i com molts productes elaborats de forma artesana han incorporat també una reflexió en clau de disseny.

Argenters, picapedrers, cerers, puntaires, sastres… veurem com aquests oficis tradicionals i les seves diverses tècniques connecten amb l’artesania i el disseny contemporanis.
Les rajoles d’oficis ocupen un lloc destacat en la ceràmica catalana entre els segles XVII i XIX. L’origen, com el seu nom indica, el trobem en la representació dels oficis més habituals a Catalunya, que els ceramistes reproduïen inspirant-se en auques, gravats i estampes. Per la seva qualitat són considerades les millors d’entre les existents a Europa i són molt valorades per museus i col·leccionistes. Les catorze que es presenten aquí pertanyen a la col·lecció del Museu del Disseny.

Les rajoles d’oficis són també un testimoni de la història i la vida popular, quan l’artesania tenia un gran pes a la societat. Avui, aquestes peces quadrades, de gairebé catorze centímetres per costat, de fons blanc i pintades amb diversos colors, mostren uns oficis que en algun dels seus aspectes encara perduren. Artesans actuals, fidels a la tradició però amb una mirada contemporània, elaboren objectes innovadors, arriscats i creatius.

Aquesta exposició vol mostrar l’esdevenir d’aquests oficis, ara en procés de canvi i d’actualització a la recerca de noves formes d’expressió, que han sabut adaptar-se als temps buscant nous públics i generar propostes funcionals que satisfan els nous gustos de la societat, així com destacats dissenys i propostes artístiques. La capacitat de l’artesà de culminar el procés creatiu i productiu, i el seu coneixement de les tècniques i els materials, dona a l’artesania una ductilitat i adaptabilitat poc freqüents en altres àmbits productors.

L’exposició “Rajoles i oficis” presenta una selecció de rajoles d’oficis de gremis i col·legis barcelonins conservades al Museu del Disseny de Barcelona i les contraposa a diversos objectes de 40 destacats creatius del panorama actual que utilitzen tècniques artesanes per materialitzar els seus projectes. Del referent del passat a l’actualitat del sector artesanal, els objectes ens apropen a mons no tan distants: el de l’artesà, el de l’artista o el del dissenyador. Una continuïtat que es troba en la fina línia que separa aquestes disciplines, una línia que les noves generacions d’artesans estan desdibuixant cada cop més.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*