Llibertats perdudes: una exposició solidària

Llibertats perdudes: una exposició solidària
27/02/2020 Redactor

Avui 27 de febrer s’inaugura a la Galeria Vàlid Foto l’exposició de fotografia “Llibertats perdudes”, una iniciativa solidària on participen un ampli conjunt de fotògrafs i personalitats del món de la cultura i la societat civil. Aquest és el primer projecte de Catalunya Mirades Solidàries, una modesta associació sense ànim de lucre impulsada per un grup de fotògrafs i fotògrafes amb sensibilitat social, amb l’objectiu de difondre el respecte entre les persones mitjançant la imatge acompanyada de la paraula.

Catalunya Mirades Solidàries (CMS) promou activitats relacionades amb la solidaritat, la cultura, la justícia social i la denúncia de qualsevol mena de marginació (origen, sexe, pensament o creença). CMS organitza exposicions, conferències, publicacions, tallers i altres accions socials. Cal recordar que en certa manera és hereva de l’esperit de Gramenet Imatge Solidària, una altra associació que ja fa uns anys va desenvolupar un ampli seguit d’activitats a Santa Coloma.

El President de CMS és avui en Joan Guerrero, un reconegut fotoperiodista amb una àmplia trajectòria en el món de la fotografia social i del que hem parlat en diverses ocasions des d’aquestes pàgines. L’acompanyen en la Junta d’aquesta entitat fotògrafs de reconegut prestigi com Samuel Aranda, Kim Manresa, Julio Carbó o Domènech Umbert.

Els promotors del projecte han aconseguit que una trentena de fotògrafs cedeixin gratuïtament una de les seves obres. I tot seguit han demanat a diverses personalitats que escriguin a mà i al mateix peu de la fotografia alguna reflexió que la mateixa els suggereixi. Una tasca que certament ha sigut complexa i laboriosa per als membres de l’associació però gratificant per la generositat de les col·laboracions aconseguides.

Cal dir que aquesta idea no és nova, sinó que és una proposta recurrent en la majoria de llibres de Joan Guerrero que creu fermament en l’estreta col·laboració de la paraula i les imatges. Una pràctica que ja ha posat en marxa en diversos dels seus llibres, especialment en el volum Imatges i paraules (1986) i en els llibres Los ojos de los pobres (2005) i Casaldiga (2016) dedicats a la figura de Pere Casaldàliga en els que les imatges s’acompanyen de breus texts poètics escrits pel bisbe. Xerrant amb en Guerrero recordàvem aquella frase d’Alberto Garcia-Alix que tant ens agrada i que diu molt encertadament que: “los pies de foto las echan a andar” i ell afegeix: “y las hacen correr”.

Hi ha nombrosos fotoperiodistes que han acceptat participar en el projecte. Els trobareu a tots detallats en la pàgina web de l’exposició i hi podreu veure, entre molts d’altres, els noms de Jordi Borràs, Joan i Laura Guerrero, Kim Manresa, Txema Salvans, Ana Jiménez, Julio Carbó, Domènech Humbert, Tino Soriano o Roser Villalonga.

Pel que fa als autors de les esmentades reflexions dels peus de foto, també esmentats a la web, hi trobem a Pius Alibek, Neus Ballús, Antoni Bassa, Eudald Carbonell, Ada Colau, Jordi Cuixart, Josep Maria Espinàs, Jordi Évole, David Fernández, Miquel Barceló, Cesc Gay o Lídia Heredia, Arcadi Oliveras, Sergi Pàmies, Teresa Forcades o Carme Ruscalleda, entre molts d’altres.

Tenir a l’abast una fotografia única signada per un gran fotògraf i comentada per una personalitat i alhora poder contribuir a una causa justa, recolzant a una ONG com Open Arms, és una oportunitat que no es presenta cada dia.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*