L’Alternativa arriba a la seva 26a edició recordant la caiguda del Mur de Berlín i apropant a Barcelona el millor cinema independent

L’Alternativa arriba a la seva 26a edició recordant la caiguda del Mur de Berlín i apropant a Barcelona el millor cinema independent
06/11/2019 Redactor

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, arriba aquest any a la seva 26a edició. Vint-i-sis anys defensant la independència creativa de l’autor, la diversitat, la innovació, la llibertat, el compromís i la reflexió.

 

La selecció a competició de l’Alternativa descobreix, un any més, el millor cinema independent internacional, amb 10 llargmetratges i 12 curtmetratges, on temes de gran actualitat com l’ecologia i l’explotació dels recursos del planeta, les fronteres i migracions, els conflictes bèl·lics i de classe o la gentrificació, conviuen amb d’altres molt més reflexius com la identitat, el llegat familiar o la superació personal. Aquest any l’Alternativa suma la secció competitiva Nacional, amb 18 films —llargmetratges, migmetratges i curtmetratges— que competiran per un nou premi en metàl·lic. 

El 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín coincideix amb l’arrencada de la 26a edició de l’Alternativa, i és per això que el festival dedica una secció paral·lela a repassar les realitats socials, polítiques i culturals prèvies i posteriors a la reunificació. La secció Mur de Berlín comptarà amb la presència del cineasta Thomas Heise, que la inaugurarà presentant el seu film Material. L’Alternativa 2019 també convida el cineasta francès Jean-Gabriel Périot per presentar una secció amb films destacats de la seva filmografia i oferir dues masterclasses sobre el cinema d’arxiu i la cineasta catalana Neus Ballús per presentar quatre dels seus curtmetratges i impartir un seminari sobre el treball amb actors no-professionals. També dins de les seccions paral·leles, l’Alternativa 2019 programa tres sessions especials, amb la preestrena a Catalunya de tres films singulars: Les Perseides, El escritor de un país sin librerías i Fin de siglo. I, com cada any, l’Alternativa també ofereix una programació familiar que inclou projeccions i activitats.

Aquest any, la inauguració de l’Alternativa també serà una sessió molt especial: la “versió radiofònica” de la peça escènica Andrei Rublev, de Societat Doctor Alonso. Una peça que pren com a punt de partida la pel·lícula d’Andrei Tarkovski amb el mateix títol i hi suma el llenguatge escènic inconfusible de la companyia de Tomás Aragay i Sofía Asencio.

La programació de l’Alternativa 2019 es completa, com cada any, amb els seminaris adreçats a escoles audiovisuals, les activitats i jornades adreçades a professionals del sector i la programació diària i gratuïta del Hall del CCCB.

Durant una setmana, els espectadors gaudiran del millor cinema independent internacional, en una de les cites ineludibles del panorama cinematogràfic barceloní. La seu central tornarà a ser el CCCB, juntament amb la Filmoteca de Catalunya i el cinema Zumzeig, als quals se sumen el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) i l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).

La festa de lliurament de premis tindrà lloc dissabte 16 de novembre. El llargmetratge i curtmetratge guanyadors es tornaran a projectar diumenge 17 de novembre al CCCB.

L’Alternativa comptarà amb tres seccions oficials competitives:  llargmetratges, curtmetratges i nacional; i amb diverses seccions paral·leles: focus, retrospectives, programació familiar i sessions especials. A més, s’oferirà una completa programació gratuïta, rica i diversa (cada tarda al Hall del CCCB) i espais per a la formació i el debat, amb masterclasses, tallers, trobades i seminaris per a escoles. La secció l’Alternativa Professionals, per la seva banda, proposa les 10es Jornades de l’Alternativa Professionals i Cinema Pendent, les sessions d’assessorament de projectes.

El festival arrenca dilluns 11 de novembre, a les 19.30 h al Teatre del CCCB, amb una obertura excepcional: la “versió radiofònica” de la peça escènica Andrei Rublev, de Societat Doctor Alonso. A les 20.30 h se celebrarà una festa d’inauguració al Hall del CCCB, d’entrada lliure, amb projecció de curtmetratges i dj Sonido Tupinamba.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*