ARGELAGUES, el debut literari de la periodista Gemma Ruiz, arriba a la 8ena edició

ARGELAGUES, el debut literari de la periodista Gemma Ruiz, arriba a la 8ena edició
13/03/2017 Redactor

Argelagues, el debut literari de la periodista Gemma Ruiz arriba a la 8ena edició amb més de 15.000 còpies impreses. Setmana rere setmana al rànquing dels més venuts, la novel·la ha rebut grans elogis per part dels lectors i de la crítica, forma part de les llistes dels millors llibres de 2016 segons l’ARA i El Periódico i ha estat escollit millor llibre de l’any segons els espectadors del Tria33.

Després de set anys de documentació i recerca sobre les seves avantpassades, la periodista de Cultura de TV3 Gemma Ruiz n’ha fet una reconstrucció novel·lada, crítica i contemporània. El resultat és un retrat de la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, vingudes de Múrcia, i Castellterçol a Sabadell, de l’interior rural al Vallès de les fàbriques.

Una història que és la de les avantpassades de Gemma Ruiz, però que molts lectors podran reconèixer com a pròpies. Per l’esforç de tantes dones per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, per la duresa del pas de la vida a pagès a la vida industrial, per la guerra, la por, la invisibilitat i la submissió als homes. El context històric il·lumina una novel·la que l’autora dedica “a totes les dones a qui el pare, el germà, l’home, l’amo, l’església o la història han tapat la boca”. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

A Argelagues, el lector se sorprendrà de trobar una escriptura que recupera el català més genuí, una llengua viva i múrria, en un registre ben diferent de les cròniques culturals de la seva autora. Argelagues fa parlar, en el seu propi català, aquelles dones que mai no han tingut veu.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*