Cine Migrante, el Festival Internacional de Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants, torna a Barcelona per cinquè any consecutiu. Del 2 al 7 d’octubre es projectaran, de manera gratuïta i arreu de la ciutat, una trentena de pel·lícules i hi haurà també tres seccions especials, tallers, exposicions i taules de debat sobre la temàtica migratòria.
El festival reivindica la diversitat cultural i la negritud sota el lema “Les vides negres importen”. La mostra recopila les històries dels joves afroamericans assassinats, l’estigma de joves musulmans a França o Gran Bretanya o la criminalització dels pobres als suburbis argentins o catalans i ho fa des de la seva pròpia mirada, allunyada dels clixés amb què sovint se’ls retrata des de l’ull aliè.
La 5ena edició de Cine Migrante vol posar el focus també sobre la necessitat de treball i les vides precàries, la principal causa de la migració arreu. Cal recordar que ara mateix assistim al fenomen de mobilitat laboral més gran en la història, hi ha 244 milions de treballadors immigrants al món. I a Catalunya i Europa hem assistit en els darrers anys a un canvi de paradigma migratori que no va aparellat a canvis en les polítiques públiques o fins i tot en els sindicats.
CineMigrante, Festival Internacional de Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants va néixer a Buenos Aires l’any 2010 de la mà del col·lectiu homònim per tal de conscienciar sobre el perquè de les migracions i el respecte als drets humans de les persones migrades. Des d’aleshores celebra edicions a l’Argentina, Colòmbia, Itàlia i Catalunya. I en tot aquest recorregut s’ha convertit en un aparador cinematogràfic internacional d’alta qualitat i un lloc d’intercanvi i reflexió i debat sobre el dret a la mobilitat humana.
A Barcelona està organitzat en col·laboració amb la Fundació Guné, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Centre Cívic Pati Llimona, Casal del Barri del Pou de la Figuera, Goethe Institut, Institut Français, Filmoteca de Catalunya, Zumzeig Cinema.