74 produccions candidates als IX Premis Gaudí

74 produccions candidates als IX Premis Gaudí
05/12/2016 Redactor

Tret de sortida a la cursa pels IX Premis Gaudí amb la Festa dels Candidats i Candidates, que enguany ha acollit l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha fet públics els títols de les 74 pel·lícules que opten als guardons coincidint amb l’inici de la primera volta de votacions i acompanyada per més de 350 convidats, entre acadèmics, equips de les pel·lícules aspirants i representants del sector cinematogràfic. El 26 de desembre finalitzarà aquesta primera volta i el 29 de desembre es donaran a conèixer els nominats de les 22 categories dels Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera.

La collita cinematogràfica de l’any

29 llargmetratges de ficció, 19 documentals, 1 pel·lícula d’animació, 5 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges i 10 pel·lícules europees competiran pel màxim reconeixement del cinema català. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 10 pel·lícules de producció no catalana.

D’aquests 29 llargmetratges de ficció, hi ha 7 pel·lícules en llengua catalana (El rei borni, La millor opció, La pols, La propera pell, Les amigues de l’Àgata, Oh, quina joia! i Tots els camins de Déu) i 22 en llengua no catalana(100 metros, A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), Anomalous, Callback, Cerca de tu casa, Contratiempo, El ciudadano ilustre, El perdido (El perdut), El pregón, Juegos de familia, La Academia de las Musas, La corona partida, La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV), Lobos sucios (Llops bruts), No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas, Quatretondeta, Rumbos, Sacramento, Secuestro, The Chosen (El elegido), The Evil that Men Do (El mal que els homes fan) i Transeúntes).

19 són les pel·lícules documentals que opten als guardons (Acorats, crònica d’un fenomen, Alcaldessa, Bigas x Bigas, Ciudades a contraluz (Ciutats a contrallum), Dead Slow Ahead, El viatge de l’Unai, Espanya en dues trinxeres. La Guerra Civil en color, Free (Hadijatou contra l’Estat), In the Same Boat (Dins el mateix vaixell), Joana Biarnés, una entre tots, La Substància, Metamorphosis, Oleg y las raras artes, Priorat, Robert Llimós: Art i ovnis, Rumba Tres, de ida y vuelta, Sexe, maraques i chihuahues, Socotra, l’illa dels djinns i Teresa Rebull, ànima desterrada); 5 pel·lícules per a televisió (Ebre, del bressol a la batalla, Fassman, l’increïble Home Radar, Jo, Ramon Llull, La Xirgu i Laia); 10 curtmetratges (As vacas de Wisconsin (Las vacas de Wisconsin), En la azotea, Graffiti, Je t’aime Louis, Lina, Luis & I, Rol, The Missing Part, Tiger i Timecode) i 10 pel·lícules europees (El caso Fritz Bauer, Elle, Fatima, El porvenir, El juez, Mustang, El hijo de Saúl, Sufragistas, Sunset Song i Langosta).

L’única pel·lícula d’animació que s’ha inscrit, Ozzy, passarà directament a la segona volta de votacions dels acadèmics en la seva categoria.

El talent català que participa als Gaudí, present en 10 pel·lícules, completa el balanç de la convocatòria:

  • Astral, amb direcció de producció de Vanesa Legaspi, direcció de Jordi Évole i Ramón Lara, guió de Juanlu De Paolis, Màrius Sánchez, Laura Gimeno, Meritxell Aranda, Elena Parreño, Bibiana Guarch, Santi González, Sergio Castro, Carlos Torres, Júlia Badenes, Pablo Ruiz, Silvia Merino i Oriol Querol, muntatge de Mònica Jové, Marc Capdevila, Edu Picó i Jaume Patris, fotografia de Marc González i David Cabrera i so de David Mata i Àlex Vilches.
  • Cantinflas, amb interpretació protagonista d’Óscar Jaenada.
  • Cuerpo de élite, amb interpretació protagonista de Miki Esparbé i interpretacions secundàries de Silvia Abril i Jordi Sánchez.
  • Earth Sutra, amb direcció de producció de Montserrat Badia, direcció, guió, muntatge i fotografia de Jordi Carot i so de Ton Mentruit.
  • El hombre de las mil caras, amb interpretació protagonista d’Eduard Fernández.
  • El hombre que embotelló el sol (L’home que va embotellar el sol), amb música original composada per Iván Capillas.
  • Gernika, amb vestuari d’Ariadna Papió.
  • María (y los demás), amb direcció de Nely Reguera, guió de Roger Sogues, Eduard Sola, Valentina Viso i Nely Reguera, interpretació secundària de Pablo Derqui i fotografia d’Aitor Echeverría.
  • Tarde para la ira, amb fotografia d’Arnau Valls Colomer.
  • Toro, amb direcció de producció de Toni Carrizosa, direcció de Kike Maíllo, muntatge d’Elena Ruiz, música original de Joe Crepúsculo, fotografia d’Arnau Valls Colomer i efectes visuals de Rafa Galdó. 

Les llengües dels IX Premis Gaudí

De les 74 produccions inscrites, 29 tenen el català com a llengua original (8 llargmetratges, 12 documentals, 4 curtmetratges, 5 pel·lícules per a TV), 26 el castellà (16 llargmetratges, 5 documentals, 1 pel·lícula d’animació, 4 curtmetratges) i 9 l’anglès (5 llargmetratges, 1 documental, 3 curtmetratges). Altres llengües amb presència a les candidatures són l’italià (La Academia de las Musas), el francès (La mort de Louis XIV), el tagàlog (Dead Slow Ahead), el haussa (Free), el xinès (La Substància), el rus (Oleg y las raras artes), el socotrià (Socotra, l’illa dels djinns) i el gallec (As vacas de Wisconsin).

El gènere als Gaudí

18 pel·lícules candidates estan dirigides o co-dirigides per dones (22 directores en total): Isa Campo (La propera pell), Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen (Les amigues de l’Àgata), Gemma Ferraté(Tots els camins de Déu), Belén Macías (Juegos de familia), Maria Ripoll (No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas), Manuela Burló (Rumbos), Mar Targarona (Secuestro), Lala Gomà i Rosa Cornet (Free. Hadijatou contra l’Estat), Susanna Barranco (Teresa Rebull, ànima desterrada), Nely Reguera (María (y los demàs)), Sara Traba (As vacas de Wisconsin), Nur Casadevall (Lina), Camille Decourtye (The Missing Part), Aina Clotet (Tiger), Sílvia Quer (La Xirgu), Mia Hansen-Love (El porvenir), Deniz Gamze Ergüven (Mustang), Sarah Gavron (Sufragistas).

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*